filety z udek z kurczaka (lub udka z kurczaka bez skóry) 2- 3 ząbki czosnku sól, pieprz przyprawa do mięsa drobiowego lub grilla (lub inne przyprawy wg uznania) Filety z udek umyć i osuszyć. Zamarynować przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić do lodówki na około godzinę. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu, co [...]
filety drobiowe
Placki z piersi z kurczaka
podwójna pierś z kurczaka 1-2 jajka łyżka skrobi kukurydzianej 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki protomajonezu (lub musztardy – wg uznania) sól, pieprz Pierś z kurczaka bardzo drobno pokroić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę składników. Całość dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę nakładać łyżką w formie placków na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku [...]
Nuggetsy z kurczaka
2 filety z piersi kurczaka 4-5 łyżek serka homogenizowanego naturalnego 3 łyżki otrębów owsianych 2 ząbki czosnku sól, pieprz przyprawa do kurczaka (lub inne – wg uznania) Filet z piersi kurczaka pokroić na większe kawałki, nie rozbijać. Serek homogenizowany wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zamarynować w tym mięso, odstawić do lodówki na [...]
Pasztet babuni
0,5 kg filetów z kurczaka lub indyka 0,5 kg wątroby drobiowej 2 łyżki otrąb owsianych 4 jajka cebula, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, sól, pieprz Filety i wątróbkę gotujemy 30 minut z cebulą, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Następnie mielimy mięsne składniki, dodajemy żółtka oraz ubite białka, otręby i sos z duszenia. Pieczemy w [...]