Jajka | Dieta Dukana - Informacje i Przepisy

jajka

Pasta jajeczna

7 jaj ugotowanych na twardo 1 łyżka musztardy 3 – 4 łyżki jogurtu pieprz, sól szczypiorek Ugotowane jajka siekamy na drobno lub traktujemy blenderem. Dodajemy jogurt naturalny, musztardę i ponownie miksujemy. Na koniec doprawiamy i dodajemy posiekany szczypiorek.

Jajecznica z pieczarkami

2-3 jajka mała cebula kilka pieczarek sól/pieprz Cebulę i pieczarki drobno pokroić. Przełożyć na patelnię, lekko podlać wodą. Poddusić. Odparować wodę. Jajka wbić do miseczki, wymieszać. Przelać na patelnię, cały czas mieszać – aż jajka się zetną. Doprawić solą i pieprzem.

Jajecznica z dodatkami

2 jajka 1 mała cebula 3 plastry chudej szynki Cebulkę i szynkę kroimy na drobne kawałki. Naczynie żaroodporne można musnąć ręcznikiem kuchennym nasączonym kilkoma kroplami oliwy. Rozbijamy jajka w naczyniu żaroodpornym i na wierzch wrzucamy dodatki. Doprawiamy. Pieczemy w piekarniku aż jajko się zetnie.

Jajka z łososiem

8 jajek 100g łososia wędzonego posiekany drobno koperek 3 łyżki jogurtu naturalnego pieprz, sól natka pietruszki (do dekoracji) Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy na połówki. Żółtka wydłubujemy i rozgniatamy razem z bardzo drobno posiekanym łososiem, jogurtem, koperkiem, pieprzem i solą. Kiedy składniki dobrze się ze sobą połączą, formujemy kuleczki i wsadzamy w połówki białek. [...]

Serwis dietetyczny, diety, Dukan, przepisy kulinarne, odchudzanie, zdrowa żywność