podwójna pierś z kurczaka 1-2 jajka łyżka skrobi kukurydzianej 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki protomajonezu (lub musztardy – wg uznania) sól, pieprz Pierś z kurczaka bardzo drobno pokroić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę składników. Całość dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę nakładać łyżką w formie placków na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku [...]
placki
Placki tuńczykowe (bez otrębów)
tuńczyk w kawałkach w sosie własnym (1 puszka) 1-2 jajka cebula łyżeczka musztardy (np. Dijon, bez cukru) ząbek czosnku sól, pieprz (lub inne przyprawy wg uznania) szczypiorek Tuńczyka odsączyć z sosu, dodać łyżeczkę musztardy, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, jajko i drobno posiekaną cebulę i szczypiorek. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć [...]
Pizza
3 łyżki otrębów owsianych 1 jajko 2 łyżki serka homogenizowanego szczypta soli czosnek granulowany Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować na kształt koła. Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni. chuda wędlina cebula koncentrat pomidorowy zioła i przyprawy – wg uznania Upieczony spód [...]
Twarogowe placki
200 g chudego twarogu 2 jajka płaska łyżka maizeny zioła wg uznania szczypta soli (słodzik, cynamon lub aromat - w wersji na słodko) Ser utrzeć z żółtkami na gładką masę. Dodać maizenę i dokładnie wymieszać. Dodać sól i przyprawy. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Smażyć z [...]