1/2 kg dowolnych filetów rybnych porcja włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler 2-3 cebule mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz przyprawa do ryb Filety z ryby oprószyć przyprawą do ryb i ugotować na parze. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, lekko podlać wodą. Dodać oczyszczoną i drobno pokrojoną lub startą na tarce o grubych oczkach włoszczyznę. Dusić [...]
ryby
Pasztet rybny
500 g filetów rybnych (mintaj, dorsz – wg uznania) 2 jajka 1-2 cebule 2 łyżki otrębów owsianych chrzan sól, pieprz zioła (wg uznania) Rybę oczyścić, umyć, osuszyć. Zmielić razem z cebulą. Dodać jajka i otręby. Całość wymieszać z chrzanem i przyprawami. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub formy silikonowej). Wypełnioną masą keksówkę włożyć [...]
Pizza z łososiem
ciasto: 1 jajko 2 kopiaste łyżki serka homogenizowanego odtłuszczonego 3 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki otrębów pszennych 50 ml mleka 0,5% troszkę drożdży szczypta soli dodatki na pizzę: trochę koncentratu pomidorowego oregano 1 cebulka 2 jaja ugotowane na twardo 60g wędzonego łososia 1/2 kostki chudego twarogu Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Jajko dzielimy na żółtko [...]
Pieczony łosoś z sosem
1-2 dzwonki z łososia 2 ząbki czosnku 200g krewetek natka pietruszki 100ml jogurtu naturalnego 0% Łososia przyprawiamy sola i pieprzem. Pieczemy ok 15minut (200C) w piekarniku. Skórę z łososia ściągamy po upieczeniu. W między czasie wykonujemy sos czosnkowy do łososia. Pokrojony na talarki czosnek kładziemy na patelnię teflonową i podsmażamy. Dodajemy obrane świeże lub odsączone [...]