0,5 kg filetów z kurczaka lub indyka 0,5 kg wątroby drobiowej 2 łyżki otrąb owsianych 4 jajka cebula, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, sól, pieprz Filety i wątróbkę gotujemy 30 minut z cebulą, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Następnie mielimy mięsne składniki, dodajemy żółtka oraz ubite białka, otręby i sos z duszenia. Pieczemy w [...]
wątróbka
Wątróbkowe kotlety
400g wątróbki drobiowej natka pietruszki 2 jajka 8 łyżek otrębów owsianych mała cebula 1 ząbek czosnku przyprawy wg uznania Wątróbkę myjemy i natkę pietruszki kroimy na drobne kawałki. Dodajemy otręby, wbijamy jajka, siekaną cebulkę i czosnek, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładamy centymetrowej grubości kotlety. Smażymy i gotowe.
Pasztet z podrobów
40 dag wątróbki drobiowej mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki otrębów owsianych (zmielone) 1 jajko przyprawy wg uznania Wątróbkę ugotować w osolonej wodzie. Po ostudzeniu zmielić z cebulą, czosnkiem, otrębami, jajkiem i przyprawami. Zbyt gęstą masę można rozcieńczyć bulionem drobiowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wsadzić do piekarnika (180C) na 1h.
Placuszki z wątróbki
20 dag wątróbki 1 udko kurczaka bez skóry 1 szklanka maślanki 1 marchewka 0,5 selera małego 1 mała pietruszka 0,25 pora 0,5 cebuli ząbek czosnku 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej przyprawy (sól, pieprz, majeranek) Wątróbkę oczyszczamy i moczymy w maślance przez godzinę. Udko gotujemy z warzywami . Miękkie mięso studzimy i oddzielamy od kości. Wszystkie składniki [...]